symbool mmbs gevelrenovatie en gevelrestauratie

Centrale Blokken, Leiden

Gepubliceerd op

— De renovatie van de Centrale Blokken in het hart van de wijk De Kooi in Leiden is een uniek project en is eigenlijk geen renovatie meer te noemen. Van de blokken worden de hoekwoningen gerenoveerd en de tussenliggende woningen zijn inmiddels volledig gesloopt. Echter, de monumentale en beschermde gevel werd behouden en daarachter worden de woningen opnieuw opgebouwd. Ook sympathiek aan dit renovatieproject is, dat het sociale huurwoningen waren en blijven. De Centrale Blokken bestaan uit 139 woningen aan de Drift-, Atjeh, Lombok-, Ambon-, Java- en Parkstraat en is gelegen, zoals de laatste straatnaam al doet vermoeden, aan het Kooipark. —

De voorgevels zijn door middel van metalen spanten gefixeerd en worden op deze manier overeind gehouden, zodat dat men daarachter de gevel kon gaan slopen. Einde 2019 is men gestart met de asbestsanering en het sloopwerk en begin 2020 startte men met de bouw van het nieuwe skelet. Tijdens de bouw gaat MMBS ervoor zorgen dat de voorgevel gekoppeld word aan dit skelet door middel van speciale ankers die aangebracht worden in de draagmuren en verdiepingen.

Nadat de metalen draagconstructie is weggehaald zullen onze vakmensen het metselwerk van de oude gevel restaureren. Het gescheurde metselwerk zal hersteld worden door middel van het uittanden van de scheur en het intanden met nieuwe stenen. Ook brengen we speciale lintvoegwapening aan zodat het metselwerk niet opnieuw meer kan gaan scheuren.

Het voegwerk wat in slechte conditie is wordt uitgefreesd en opnieuw ingevoegd. Daarnaast zal het voegwerk waarvan de conditie nog goed genoeg is met rust gelaten worden om de authenticiteit zoveel mogelijk te bewaren.

Opdrachtgever: Woningbouwvereniging De Sleutels
Architect: Van Schagen Architecten
Hoofdaannemer: Hemubo/ Hillen & Roosen
Restauratie gevel: MMBS Gevelrenovatie en ‑restauratie
Geplande oplevering: 1e kwartaal 2022

trefwoorden: de oude kooi leiden centrale blokken renovatie restauratie mmbs monumentale gevel monument Hillen en Roosen Hemubo gescheurd metselwerk voegwerk uittanden intanden lintvoegwapening scheuren