Monumentale Restauratie

— Het meest veelzijdige, zichtbare en karakteristieke bouwmateriaal van historische gebouwen is baksteen. De instandhouding van historisch metselwerk vormt een thema dat van belang is voor iedereen in de keten: monumentenzorg, architectenbureau’s, bouwbedrijven en tot slot de wetenschappelijke advisering.

Het principe van metselwerk, bakstenen bijeengehouden met mortel, is even eenvoudig als geniaal. Het materiaal is oerdegelijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Het genadeloos eerlijke karakter toont zijn geschiedenis en authenticiteit immers feilloos: aanpassingen en reparaties zijn goed mogelijk maar laten zich moeilijk verbergen. —

Metselwerk is als een open boek

Een verkeerde behandeling, materiaalkeuze of uitvoeringstechniek kan tot een dramatische achteruitgang van de gevel leiden. De juiste materiaalkeuze en uitvoeringstechniek vragen om specialistische kennis, vakmanschap en een ontwikkeld gevoel voor materiaal. Metselwerk is als een open boek en onze restaurateurs gebruiken dit om een inventarisatie te maken van de problematiek. Men kijkt o.a. naar de periode waar het monument uit stamt en de voorgaande restauraties. Na gedegen onderzoek zal men u een goed doordacht en creatief plan bieden, wat zorgvuldig en procesmatig uitgevoerd wordt. De zorg en het oog voor detail waarmee MMBS restaureert is nagenoeg niet te evenaren en komt voort uit een passie voor het restaureren.

Restauratie metselwerk is volledig maatwerk

Voor een restauratie gebruikt men oude bakstenen die hun herkomst hebben uit oude panden die met beleid gesloopt zijn. Onze mensen weten precies welke steen het beste past bij een specifieke muur en bij welke sloper men die het beste kan zoeken.

Oude voegen worden verwijderd en er wordt opnieuw ingevoegd. In tegenstelling tot andere bedrijven wordt bij MMBS de traditionele kalkmortel altijd handmatig gemengd. “Alleen zo krijg je de exacte hardheid en kleur die nodig is”, legt restaurateur René Kelders uit, “de samenstelling van kalkmortel is heel specifiek en steeds anders”.

De stijl van de voeg is conform het tijdperk waar het pand uit stamt. Vaak is dit een vorm van ‘snijwerk’ of ‘oude voeg’. Bij deze oude, traditionele en arbeidsintensieve manier van metselen komt de voeg ietsjes naar voren in vergelijking met hedendaagse voegstijlen. De stenen worden een soort van ‘ingelijst’ door de voeg, maar de voeg steekt zeker niet verder naar voren dan de steen zelf. Deze balans is heel belangrijk.

Indien nodig worden stenen en voegen bijgekleurd met een speciaal op kleur gemengde patina, zodat het gerestaureerde gevoelsmatig aansluit bij het geheel.

Bekijk onze projecten >>