Monumentale Restauratie

Het meest veelzijdige, zichtbare en karakteristieke bouwmateriaal van historische gebouwen is baksteen. De instandhouding van historisch metselwerk vormt een thema dat van belang is voor iedereen in de keten: monumentenzorg, architectenbureau’s, bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in metselen en voegen zoals MMBS en tot slot de wetenschappelijke advisering. Het principe van metselwerk, bakstenen bijeengehouden met mortel, is even eenvoudig als geniaal. Het materiaal is oerdegelijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Het genadeloos eerlijke karakter toont zijn geschiedenis en authenticiteit immers feilloos: aanpassingen en reparaties zijn goed mogelijk maar laten zich moeilijk verbergen.

Metselwerk is als een open boek

Een verkeerde behandeling, materiaalkeuze of uitvoeringstechniek kan tot een dramatische achteruitgang van de gevel leiden. De juiste materiaalkeuze en uitvoeringstechniek vragen om specialistische kennis, vakmanschap en een ontwikkeld gevoel voor materiaal. Metselwerk is als een open boek en onze restaurateurs gebruiken dit om een inventarisatie te maken van de problematiek. Men zal u een goed doordacht en creatief plan bieden, wat zorgvuldig en procesmatig uitgevoerd wordt. De zorg en het oog voor detail waarmee MMBS restaureert is nagenoeg niet te evenaren en komt voort uit een passie voor het restaureren.

Restauratie metselwerk is volledig maatwerk

Voor een restauratie gebruikt men oude bakstenen die hun herkomst hebben uit oude panden die met beleid gesloopt zijn. Onze mensen weten precies welke steen het beste past bij een specifieke muur en bij welke sloper men die het beste kan zoeken.

Oude voegen worden verwijderd en er wordt opnieuw ingevoegd. In tegenstelling tot andere bedrijven wordt bij MMBS de traditionele kalkmortel altijd handmatig gemengd. “Alleen zo krijg je de exacte hardheid en kleur die nodig is”, legt restaurateur René Kelders uit, “de samenstelling van kalkmortel is heel specifiek en steeds anders”.

De stijl van de voeg is conform het tijdperk waar het pand uit stamt. Vaak is dit een vorm van ‘snijwerk’ of ‘oude voeg’. Bij deze oude, traditionele en arbeidsintensieve manier van metselen komt de voeg ietsjes naar voren in vergelijking met hedendaagse voegstijlen. De stenen worden een soort van ‘ingelijst’ door de voeg, maar de voeg steekt zeker niet verder naar voren dan de steen zelf. Deze balans is heel belangrijk.

Er bestaat ook zoiets als ‘knipwerk’, dit is een goedkopere variant van snijwerk, waarbij de voeg nog iets verder naar voren komt. En waarbij dus het raster van de voeg de muur gaat domineren. U kunt er bij ons van op aan dat als u snijwerk inkoopt, u ook snijwerk krijgt.

Indien nodig worden stenen en voegen bijgekleurd met een speciaal op kleur gemengde patina, zodat het gerestaureerde gevoelsmatig aansluit bij het geheel.

Onder monumentale restauratie kunnen diverse werkzaamheden vallen, al wat nodig is om een historisch pand te herstellen. Zo hebben onze vakmensen het exterieur van het museum Ons’ Lieve Heer op Solder gerestaureerd. Het fundament van deze muur is vernieuwd, de muur is opnieuw ingevoegd met snijwerk en afgewerkt met een patinalaag. Helaas nodigt zo’n muur uit om er graffiti op te spuiten en wordt dat weer verwijderd door de gemeente, waardoor ook onbedoeld ook de patinalaag verwijderd wordt, zie plek vooraan (foto 2).

Ontzouten

Naast repareren is restauratie ook het ondersteunen voor de toekomst. Zo is helaas van veel historische panden in onze hoofdstad is het metselwerk te zout. Dit moet verbeterd worden, anders zal het metselwerk gaan verpulveren. Het afgelopen jaar is MMBS betrokken geweest in een traject van onderzoek, ontwikkeling en uitvoering wat gaat over de vraag of het mogelijk is om te ontzouten en hoe men dit het beste kan doen. Lees hier verder over in ‘het ontzouten van de Zuiderkerkstoren’.

Meer zien? Bekijk onze projecten op het gebied van monumentale restauratie. Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen? Wij geven u graag advies op maat.