symbool mmbs gevelrenovatie en gevelrestauratie

Studenten­complex De Warande, Zeist

Gepubliceerd op

— De Warande, gelegen aan de westkant van Zeist, is een wooncomplex bestaande uit twee vrijwel identieke, lange flats en laagbouw. In de flats wonen circa 650 studenten op kamers en de laagbouw bestaat uit een 150 zelfstandige huurwoningen. Het is één van de grootste Utrechtse studentencomplexen. —

Het plan voor de bouw in 1981 komt voort uit het akkoord over de Uithof dat de gemeentes De Bilt, Utrecht en Zeist sloten. De gemeente Utrecht bouwde de Uithof op voormalig Bilts grondgebied. Zeist zou ook een bijdrage leveren door op zijn grondgebied zo dicht mogelijk bij de Uithof een studentencomplex neer te zetten.

4,5 km van de Uithof verwijdert en 2,5 km van centrum Zeist is het complex gelegen in een bosrijke omgeving. Voor de studenten is het 10 minuten fietsen naar de Uithof en er is een goede busverbinding tot laat in de nacht. Ondanks dat en het feit dat elke bewoner een ruime kamer met balkon tot zijn beschikking heeft, is De warande toch niet een succes onder studenten, deze leeftijdsgroep wil nou eenmaal liever in de stad wonen. Om leegstand te voorkomen wordt het complex meer en meer een Short Stay Hotel voor buitenlandse studenten. En zodoende wordt er gespeeld met de gedachte om het bestemmingsplan wijzigen naar een andere leeftijdsgroep.

Ondertussen

Terwijl men aan het nadenken is over de toekomt van dit ruim opgezette pand in een mooie omgeving wil de gemeente Zeist zijn vastgoed beschermen. Na inspectie bleek dat bepaalde aspecten van de buitenschil van de hoogbouw aan onderhoud toe waren. In opdracht van hoofdaannemer Q-build heeft MMBS de volgende werkzaamheden uitgevoerd: 

  • Op sommige balkons is het metselwerk van de balkonafscheidingen vervangen en van de afscheidingen die tegelijkertijd buitenmuur zijn, is het voegwerk vervangen.
  • Het voegwerk aan de kopgevels bij de bovenste verdiepingen is vervangen.
  • Van alle balkonschermen is de gemetselde rollaag voor een betonnen afdekband vervangen.
  • En het betonwerk rondom de balkons (balkonbanden en consoles) is gereinigd met gepaste druk en heet water.