symbool mmbs metselwerken

woonzorgcentrum Beukenstein, Driebergen

Gepubliceerd op

— De nieuwbouw ter vervanging van het oude woonzorgcentrum Beukenstein en verpleeghuis Nassau Odijckhof is gereed. Het ligt aan de rand van het prachtige park Beukenstein in Driebergen-Rijsenburg. Het complex bevat o.a. 10 woningen van het concept ‘kleinschalig wonen’, elk voor zo’n 7 à 8 mensen met dementie. In deze gemeenschapjes wordt een thuissituatie geïmiteerd, iedere bewoner heeft een eigen kamer, douche, toilet en een gemeenschappelijke huiskamer en buitenruimte, in de vorm van (dak)terrassen en daktuinen. Ook zijn er 30 hofwoningen gerealiseerd voor bewoners die nog voldoende eigen regie hebben en die tevens groot genoeg zijn voor echtparen. —

Het ontwerp

Landgoed Beukenstein (zoals het ook wel genoemd wordt) bestaat uit drie aparte maar met elkaar verbonden gebouwen en een buitenruimte. Het geheel is ontworpen door Buro Kade, die een ruime ervaring hebben in het ontwerpen van binnen- & buitenruimtes speciaal voor mensen met dementie. Ontworpen met de landhuisstijl als vertrekpunt, maar vertaald naar het heden. De landhuisstijl wordt getypeerd door landschappelijke kenmerken, door de herwaardering van het vakmanschap en het denken van “binnen naar buiten”. Bijvoorbeeld gebouw en tuin zijn één ontwerp. Hierdoor past het heel goed in de bosrijke omgeving en bij de overige panden in de buurt en terwijl het toch een strak, modern statement maakt.

Opvallend aan het ontwerp is het schorsachtige karakter van de buitenmuren, wat een relatie legt met de natuur eromheen. Dit schorsachtige karakter komt o.a. tot stand door een damast-achtig metselwerk en daarnaast de steenkeuze. De horizonale richting is in wildverband gemetseld en het verticale metselwerk noemt men ‘staand werk in halfsteens verband’. De trap is uitgevoerd met een schuine band in staand werk in halfsteensverband, een precisiewerk!

Opdrachtgever: ISZ De Brug, onderdeel van stichting De Opbouw
Architect: Buro Kade.
Hoofdaanemer: Van de Ven Bouw & Ontwikkeling B.V.
Technische installaties: BAM Bouw en Techniek – Regio Noordwest
Metselwerk: MMBS Groep