symbool mmbs metselwerken

Town Garden, Utrecht

Gepubliceerd op

The Town Garden aan de Louis Armstronglaan in Leidsch Rijn/ Terwijde Zuid te Utrecht is een complex van 104 appartementen en 38 eengezinswoningen, waarvan de eerste helft einde 2018 opgeleverd is en het andere deel een jaar later. De appartementen enerzijds en de eengezinswoningen aan de andere kant zijn als een eenheid ontworpen waarbij in het midden zich een ommuurd gebied met tuinen en een gemeenschappelijk privé-gebied bevindt, in de vorm van een speeltuin en parkeergelegenheid. In het plan is extra aandacht besteed aan duurzaamheid en biodiversiteit.

Naast duurzaam en groen wonen is in het ontwerp ook speciale aandacht uitgegaan naar de uitwerking van de gevels en de erfscheidingsmuren. Het bijzondere moderne siermetselwerk is echt een eyecatcher en verzet de standaard op het gebied van esthetisch metselwerk. MMBS metselde dit ontwerp van DE architecten in opdracht van PHB Deventer.

Stenen

We zien verschillende dingen tegelijkertijd. De basis van het metselwerk is uitgevoerd in wildverband, dit is een bewust onregelmatige schakering in steenmaten (strekken en koppen) die in dit ontwerp versterkt wordt door het gebruik van kleur: 10% lichte stenen, 30% donkere stenen en de rest oker. De bijzondere stenen zijn afkomstig uit de steenfabriek Engels uit Panningen (Limburg) en zijn speciaal voor dit project geproduceerd. Als eerste komt de basiskleur oker tot stand door een bepaalde kleisoort op een hoge temperatuur (bijna 1100 graden) te bakken, de bruine accenten komen tot stand door een toegevoegd kleurpoeder en het wit is een engobe (een dunne, vloeibare kleilaag die voor het bakken op de stenen wordt aangebracht).

Figuren

Tegelijktijd zijn diverse patronen en figuren door dit alles heen gevlochten. Zoals bijvoorbeeld rechthoekige kaders met een uitstekende rand, met daarbinnen verspringend Vlaams verband met uitstekende koppen. Daarnaast zie je in de ommuring van de binnenplaatsen en andere erfscheidingsmuren rechthoeken met een open structuur: Braziliaans verband metselwerk. Er is voor gekozen om dit dubbellaags te doen, waardoor er plaats gecreërd werd voor een Murfor wapening.

De beleving van de buitenruimte is belangrijk in het ontwerp van Town Garden en dat zie je terug in de aandacht die in de uitvoering zit van het terrein wat zich tussen de wooncomplexen in bevindt. Zo zijn op de zijgevels van de trappenhuizen 15 vleermuiskasten en 15 gierzwaluwnestkasten ingemetseld.

Opdrachtgever: MSolutions Real Estate
Ontwerp: DE architecten
Hoofdaannemer: PHB Deventer