symbool mmbs metselwerken

De Groene Kaap, Rotterdam

Gepubliceerd op

— Sinds oktober 2019 is MMBS aan het werk op een bijzondere locatie, het vernieuwde Katendrecht in Rotterdam. Samen met vele andere partijen werken we samen aan de realisatie van De Groene Kaap en zijn ongeveer halverwege. Het is een complex van 450 zeer diverse woningen, voor singles alsook gezinnen, zowel koop als huur. In laagbouw en in 5 woontorens, en dat alles afgewisseld met daktuinen en 2 patio’s. MMBS metselt het buitenblad van de twee woontorens die aan het water staan (Maashaven Noordzijde) en de gestapelde woningen. De gevels van de andere 3 woontorens zijn van prefab materialen en zijn dus niet ism MMBS tot stand gekomen. —

Het ontwerp voor het metselwerk

Het ontwerp van het siermetselwerk bestaat uit eenvoudige, strakke patronen, die zichzelf steeds weer in allerlei varianten herhalen, een spel tussen horizontaal en verticaal. Het handmatig gemetselde gedeelte (de 2 woontorens aan het water en de laagbouw) bestaat uit een bruine helft(westelijk) en een rode helft (oostelijk), elke helft bevat een toren en een patio. De basissteen is daarom een rode of bruine vormbak gevelsteen, een Wasserstrich. Het geheel wordt nog ritmischer door de aanwezigheid een soort ’ladders’; een speelse verspringing van reeksen accentstenen met een goudkleurig metallic coating.

Een Wasserstrich steen heeft een speciaal uiterlijk doordat het een iets andere buitenkant, textuur heeft. Dit uiterlijk komt tot stand doordat de bol klei niet eerst in zand gerold wordt voordat het in de vormbak gedrukt wordt. Daarbij wordt de vormbak eerst nat gemaakt voordat de klei zonder zand de vorm in gaat. Het gebruikte water zorgt voor de typische buitenkant van de steen, gekenmerkt door een relatief glad en lichtjes geschaafd steenoppervlak. De steen krijgt een bepaalde puurheid en een aardewerk-achtige uitstraling.

De verbanden die we hier metselen zijn halfsteens-traditioneel, staand verband en staand verband met verspringende lagen. Daarnaast wordt het geheel afgewerkt met een verdiepte, door gestreken voeg in de kleurstelling van de steen.

Het concept van de Groene Kaap

Het concept weerspiegeld helemaal de behoeftes en beleving van nu. Met De Groene Kaap heeft de architect het beste wat Rotterdam qua wonen kan bieden willen combineren: de elementen, het water met zijn dynamiek, de weidsheid, de lucht. Het grote gebaar zit ‘m ook in de stoere, moderne architectuur, met een ruime promenade tussen gebouwen en water. Daarnaast zijn goede dagelijkse voorzieningen dichtbij zoals de vele leuke restaurants en winkeltjes.

Tergelijkertijd wil men met De Groene Kaap ook een zekere rust en geborgenheid bieden door het terrein ’s avonds af te sluiten voor niet-bewoners en de straatjes autovrij te houden. De diversiteit in type woningen biedt de mogelijkheid voor de verschillende generaties binnen een familie om dichtbij elkaar te gaan wonen. En last-but-not-least De Groene Kaap als daktuinoase aan de Maas: in dit ontwerp zit heel veel ruimte voor groen in de vorm van grote daktuinen en groen op de binnenplaatsen. Wel in de stad wonen, maar toch ook een soort van buiten. 

Projectontwikkelaar/ hoofdaannemer: STEBRU
Architect: Bureau Massa
Uitvoering metselwerk toren 3, 4 en laagbouw: MMBS Metselwerken
Geplande oplevering: einde 2020.