symbool mmbs gevelrenovatie en gevelrestauratie

Nachtegaalstraat 46, Utrecht

Gepubliceerd op

— Voor wie op de Nachtegaalstraat fietst of loopt, sta even een momentje stil om omhoog te kijken, naar de mooie gevels. Zoals bijvoorbeeld de trapgevel van Nachtegaalstraat 46, die onlangs door MMBS gerestaureerd is. —

Aanleiding voor deze grondige restauratie was het feit dat de gevel ontzet was. Deze gemetselde trapgevel bevat afdekkers (de traptreden) van natuursteen en middels gietijzeren ankers zijn deze afdekkers verankerd in het metselwerk. Helaas waren deze ankers ernstig aangetast door corrosie, waardoor deze in omvang toegenomen waren. Hierdoor werd het metselwerk uit elkaar gedrukt en losgescheurd van de rest van de gevel.

Nadat ons team steigerbouwers de gevel in de steigers hadden gezet zijn onze restaurateurs begonnen. Door heel voorzichtig het omringende metselwerk te verwijderen heeft men de ankers bloot kunnen leggen. Ze hebben ze ontroest en daarna behandeld met vetband tegen toekomstige roestvorming. Nadat de ankers behandeld waren heeft men de trapgevel weer opgebouwd met voor het grootste deel de originele gevelstenen.

Maar ondanks de voorzichtige benadering konden niet alle stenen hergebruikt worden. Voor een goed alternatief gaan onze restaurateurs op zoek naar een steen overeenkomstig qua afmeting, structuur en textuur. Aangezien de oudere stenen een andere kleur hebben, ten gevolge van vervuiling en veroudering, zijn de nieuwe stenen met een patina bijgewerkt.

Nadat het metselwerk aan de topgevel hersteld was, was het tijd voor het vernieuwen van het voegwerk. Het oude materiaal is verwijderd en onze vakmensen hebben de trapgevel opnieuw ingevoegd in oude stijl, door middel van snijwerk, waardoor de gevel weer helemaal in ere hersteld is.

Opdrachtgever: Intercity Real Estate Management.