symbool mmbs metselwerken

Burano, Zaandam

Gepubliceerd op

— In het stationsgebied in Zaandam is men flink aan het bouwen. In de planning zit de realisatie van een aantal woon/winkelcomplexen van een mooie, iets luxere kwaliteit. Op het moment bouwt men op het voormalige Post NL terrein, aan het Mahoniehout, het complex ‘Burano’. —

Burano zal gaan bestaan uit senioren­appartementen (wonen & zorg), met op de begane grond ruimtes om te ontmoeten, winkelen en parkeren. Ook is nagedacht over sociale verbinding in de vorm van een daktuin die gerealiseerd gaat worden op de eerste verdieping. Zorgcentrum en winkels op de begane grond en de tuin op de 1e verdieping functioneren tevens als faciliteit voor de buurt waarmee men men een levendige omgeving wil creëren voor de senioren. De tuin loopt over in de tuin van het aangrenzende project De Zaanse Helden (wat in 2022 gebouwd gaat worden) en is bedoeld als openbaar toegankelijk recreatiegebied.

In opdracht van ontwikkelaar en bouwer STEBRU realiseert MMBS het buitenblad van de diverse gebouwen naar een ontwerp van Architecten van Mourik. In dit ontwerp metselen we met een verblendsteen in de kleuren oker, rood en grijsbruin in het halfsteensverband, tegelverband en het Braziliaans verband. Ook kunt u rechthoeken van een 20 mm terugliggend metselwerk tegenkomen, vlakken die samen met de ramen een ritme maken. Dit subtiele niveauverschil komt goed tot uiting middels de keuze voor deze verblendsteen.

Omdat een verblendsteen uit een strengpers komt, is de steen harder en gladder dan een vormbaksteen. De klei die tot een streng geperst wordt, wordt in stukjes gesneden en zo ontstaat een vormeling met een gladde buitenkant in combinatie met een scherpe snijrand. Voor dit project is gekozen voor een steen met een gedeeltelijk geglazuurde buitenkant en geperforeerd binnenste. Aangezien deze steen gemaakt is van extra vettige klei (klei met weinig zand) en dus een dichte structuur heeft, kan de vormeling scheuren tijdens het bakken, maar door de perforaties wordt dit risico weggenomen. Ook leuk is om te zien hoe deze eigenschap creatief gebruikt is voor het verrijken van het Braziliaanse metselverband in de parkeergarage.

De vettige klei glimt in het zonlicht en mooie kleurnuances ontstaan doordat de vormeling op een hoge temperatuur gebakken wordt. De glazuur beaccentueert dat alles nog eens. Het strenge ontwerp met z’n haakse lijnen biedt ruimte voor het kijken naar deze random rhythms. — Klik op de afbeeldingen om deze in het groot te zien.