symbool mmbs metselwerken

Project HIER! in Amersfoort

Gepubliceerd op

Dichtbij de binnenstad van Amersfoort wordt momenteel project HIER! gerealiseerd. Het wordt een veelzijdig wooncomplex tussen de Zangvogelweg en het Valleikanaal. Bestaande uit een woonblok van 7 en een woontoren van 20 verdiepingen, bevat het 165 huurappartementen in verschillende oppervlakten en dus prijsklassen. Met 57 sociale huurwoningen en 108 huur middensegment is project HIER! goed nieuws voor de woningnood. — De gebouwen gaan omgeven worden door een parkachtige tuin en daarnaast zullen er diverse maatschappelijke functies te vinden zijn in de plint van het complex. Dit alles wordt gebouwd op een ondergrondse parkeergarage met een oppervlakte van wel 3000 m2 met een zelfstandige entree in de tuin.

Het is de bedoeling dat het complex einde 2023 opgeleverd kan worden. Inmiddels is het het hoogste punt van blok 1 bereikt en wordt daar alles in gereedheid gebracht zodat de metselaars van MMBS aan de slag kunnen gaan. In opdracht van bouwbedrijf Van de Ven is MMBS verantwoordelijk voor het stellen van de profielen en het metselen van de buitenschil. Ook neemt MMBS het bevestigen van de isolatiematerialen en het zetten van de geveldragers voor zijn rekening.

In het ontwerp van Eentien Architecten is er gekozen voor wildverband met een vormbaksteen die gedeeltelijk geglazuurd is. De woontoren wordt een compositie met de kleuren groen en wit, voor Blok 1 is een omberkleurige steen gekozen. Het vlammende karakter van de steen (het omber is meer een kleurgroep) en het wildverband werken goed samen. De compositie is een lijnenspel van strak siermetselwerk en (iets wat refereert aan) beton.

Materiaal, tijd en ambacht. — Het strakke van het siermetselwerk wordt o.a. bereikt doordat op sommige verdiepingen de betonnen consoles worden beplakt met speciaal gefabriceerde en op de locatie op maat gezaagde steenstrips. De strips in rechte én in hoekvorm zijn ongeveer 2,5 cm dik en zorgen ervoor dat de muur feilloos doorloopt in het balkon. Als we terugkijken naar de bouw uit de jaren 80 van de vorige eeuw, dan is het mooi om te zien dat er tegenwoordig waardering en (financiële) ruimte is voor materiaal, tijd en vakmanschap. De langdurende schoonheid van siermetselwerk is begrepen en voor veel architecten is het een belangrijk ingrediënt van hun ontwerp. En natuurlijk heb je dan ook een partij nodig die in staat is dit niet eenvoudige ontwerp uit te voeren, zoals MMBS. Voor ons een plezier om onderdeel te zijn van zo’n mooi en zinvol project.

– Projectontwikkelaar vrije sector huurwoningen: Profund Vastgoedontwikkeling B.V.
– Projectontwikkelaar sociale huurwoningen: Alliantie Ontwikkeling B.V.