symbool mmbs metselwerken

De Zaanse Helden, Zaandam

Gepubliceerd op

Op loopafstand van station Zaandam is men sinds eind 2021 bezig met het megaproject ‘De Zaanse Helden’, waarvan de verwachte bouwtijd 3 jaar zal zijn. Het is een vervolg op Burano, 6 appartementen­complexen met seniorenwoningen, wat ernaast ligt. De naam ‘Zaanse Helden’ is een ode aan de molens van welleer, waarvan er nog één, De Held Jozua , overeind staat naast het bouwterrein en enorm gekoesterd wordt door de Zaandammers.

De Zaanse Helden wordt een gebied met 10 woonblokken en ‑torens, samen goed voor 607 (!) nieuwe woningen, waarbij elk gebouw een naam krijgt van één van de vroegere molens. De panden staan op een 2 verdieping hoge parkeergarage, waarvan het dak een binnentuin wordt (net als bij buurman Burano). Op deze manier ontstaat er een prettige binnenruimte tussen de complexen die van Burano vloeiend doorloopt naar DZH. Beide zijn projecten van projectontwikkelaar èn bouwbedrijf Stebru .

In opdracht van Stebru is MMBS Metselwerken Nieuwbouw verantwoordelijk voor het metselen van buitenste schil. Opgestart in de lente van 2022, zijn we inmiddels op de zesde verdieping aan het metselen van blok A. Naast ons staat blok D, waarvan de betonconstructie gereed is. Beide blokken worden 9 verdiepingen hoog. In het ontwerp van Havermans Hielkema Architecten is er gekozen voor een klinker, een strengperssteen in drie kleuren: bijna zwart, bruinrood en lichtgeel.

In het gehele ontwerp van de tien gebouwen wisselen de 3 kleuren steeds met elkaar af in de vorm van een spel met vlakken. Blok A en D hebben daarentegen onderaan een donkere plint, terwijl de rest erboven afwisselend rood en geel is. Omdat het klinkers zijn en ze dus op een hoge temperatuur gebakken zijn, zijn er vlammende kleurschakeringen ontstaan, die soms op een glazuur doen lijken.

Projectontwikkeling: Stebru en Impact Vastgoed Realisatie: Stebru
Constructie: Zonneveld Ingenieurs
Installateur: Nelissen Ingenieursbureau