symbool mmbs monumentale restauratie

Utrechtse binnenstad

Gepubliceerd op

Een bijzondere middeleeuwse binnenstad zoals Utrecht dat heeft, verlangt veel, een bijna doorlopende zorg, om de panden, werven en bruggen te repareren, onderhouden en beschermen. Zodat wij kunnen blijven rondlopen, -fietsen, -rijden, wonen en werken in dit monument. Het middeleeuwse metselwerk is in de periode 2008-2013 op vele locaties gerestaureerd door MMBS Gevelrenovatie en ‑restauratie. Zie hier een selectie uit deze locaties.

Onze metselaars gebruiken voor restauraties als deze oude bakstenen die hun herkomst vinden in bouwwerken die elders met beleid gesloopt zijn. Er bestaan een paar bedrijven in Nederland die op deze manier slopen. MMBS is goed bekend met deze aanbieders en zoekt een steen uit die zo dicht mogelijk komt bij het te restaureren metselwerk Het mortel is traditioneel en is van kalk. MMBS mengt voor elk project en zonodig voor elke muur de mortel handmatig om zo tot de juiste samenstelling te komen (resulterende in de juiste hardheid en kleur).

Voegwerkherstel

Achter de Dom is er met een oude techniek gemetseld, genaamd ‘snijwerk’ of ‘oude voeg’. Deze traditionele techniek is zeer arbeidsintensief en dus kostbaar, de metselaar kan slechts 5 meter per dag doen. Bij snijwerk worden de voegen gelijk gehouden aan de steen, waardoor de speelse schaduwwerkingen van de onregelmatigheden van de stenen mooi uit de verf komen. Als het ware ‘ingelijst’ worden door de voeg. Verwar snijwerk niet met knipwerk, want dit is een goedkopere variant, waarbij de voeg meer naar voren komt en visueel gaat domineren.

Het bijzondere vroeg-Jugendstil-pand uit 1890 op de hoek van de Nieuwegracht met Trans (trans 19) van architect P.J. Houtzagers is ook onderhanden genomen door MMBS. Met name de aan de Trans-zijde, zijn grote delen van de muur gereinigd en opnieuw ingevoegd. Reiniging wil overigens niet zeggen dat de stenen weer licht worden. Integendeel, na reiniging en restauratie kleurt men weer bij met een speciaal gemengde patinalaag, zodat het niet opvalt waar men geweest is. De oorspronkelijke vervuiling is verwijderd, die bijtend of op een andere manier slecht is voor de oude materialen.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht