symbool mmbs metselwerken

Appartementen­­complex Rijnvliet, Utrecht

Gepubliceerd op

Momenteel wordt een statig, nieuw appartementencomplex gebouwd in de nieuwe wijk Rijnvliet in het zuidoosten van Leidse Rijn Utrecht. Meer en meer trekken de steigers zich terug en wordt de gevel zichtbaar. Een ingetogen chic komt tevoorschijn, eenvoudig en strak van lijn, uitgevoerd in mooie materialen. In opdracht van Van Schijndel Bouwgroep is MMBS verantwoordelijk voor het metselen van deze buitenschil. Daarnaast heeft MMBS ook de isolatie voor zijn rekening genomen en het lijmen van de blokken kalkzandsteen (het vuil- en schoonwerk).

Creatief gebruik van materiaal.

Het ontwerp kenmerkt zich door fraai metselwerk, stijlvol d.m.v. eenvoud, mooie materialen en een creatief gebruik ervan. Zo is één van de tinten van de vormbakstenen oker. Dit oorspronkelijke oker is aangevuld met twee varianten die gemaakt zijn door te bezanden met een bijna witte en een donker grijsbruine kleur zand. Vooral in het wildverband ontstaat een interessant spel met de drie varianten. — De andere tint is een aardse bruin, een ietwat ruwe steen. Van dit bruin heeft men een witte tegenhanger gecreëerd door de steen, terwijl nog verpakt in plastic, vol te laten zuigen met water. Het wit is dus eigenlijk een laagje kalk. De ruwheid van deze steen is een spannende combinatie met het witte laagje. — Naast het mooie materiaal kunnen we diverse verbanden zien. Wildverband, halfsteensblokverband en niet te vergeten de trapsgewijs gemetselde kaders die de vleugels links en rechts van de entree benadrukken. De volgende foto’s laten de situatie zien zoals hij was in november 2021.

De toekomst. — Het complex is goed nieuws voor het huidige Utrechtse woningtekort: 5 verdiepingen hoog zal het in totaal 198 appartementen gaan bevatten, elk met een oppervlakte variërend van 60 tot 135 m2. Het wooncomplex is daarmee geschikt voor een brede doelgroep: jong, senior, starter of gezinnen, in het middensegment huur of de vrije sector huur. Als intergraal onderdeel van het ontwerp komen er drie parkeerplaatsen, gezamenlijk goed voor zo’n 240 auto’s en 700 fietsen, waarvan de daken het level zullen zijn wat je ervaart als begane grond. Op dit niveau worden ook de drie binnentuinen gerealiseerd.

Opdrachtgever: Van Wanrooij projectontwikkeling
Hoofdaannemer: Van Schijndel Bouwgroep
Vier architectenbureaus zijn bij dit project betrokken: Inbo, Jaakko van ’t Spijker en Zecc onder supervisie van De Zwarte Hond.