symbool mmbs metselwerken

Leidsestraat 100, Amsterdam

Gepubliceerd op

Transformatie Leidsestraat 100. — Het voormalige pand aan de Leidsestraat 100 dateerde uit de jaren ’80 van de vorige eeuw en had geen monumentale waarde. De eenvoudige architectuur deed weinig recht aan de bijzondere ligging. Ook was de winkelruimte op de begane grond relatief klein, laag en donker. Toen uit onderzoek bleek dat de draagconstructie van dit hoekpand grotendeels herbruikbaar was, werd dit project een transformatie in plaats van nieuwbouw. —

Met hun ontwerp wist Architecten Cie het optimale uit de locatie te halen: het pand werd uitgebreid van 3 naar 5 verdiepingen, plus een beter gebruik vd bestaande kelder, waardoor er een volwaardige 6e verdieping ontstond. En dit alles in een vorm gegoten, dat er makkelijk voldoende ruimte lijkt te zijn voor de extra verdiepingen, aangezien de gevel perfect meedoet in het ritme van de straat. Het is ditmaal ook echt een hoekpand geworden; de winkelpui is ruimtelijker en sprekender doordat de plint nu twee verdiepingen hoog kan zijn.

Boven de winkel bevinden zich 5 vrije sector huurappartementen. Op de 3e en 4e verdieping zijn dat 2-laagse woningen, waarvan sommige een dubbelhoge dakkapel hebben waarachter zich een vide bevindt. Hierdoor kan men vanaf de bovenste verdieping op de straat kijken. Van buitenaf bekeken vormen deze hoge dakkapellen een eigentijdse versie van een Amsterdamse topgevel.

Het siermetselwerk. — Een belangrijke rol in dit ontwerp is weggelegd voor het siermetselwerk. De materiaal- en vormkeuzes zijn modern en tijdloos. Het ritme van de ramen volgt de bestaande constructie, zodat alles lijkt te kloppen. Ranke gemetselde penanten met diepe, dubbel uitkragende neggen en horizontale stroken in staand verband geven de gevel ritme, ruimtelijkheid en drama. Metselspecialist MMBS kreeg de opdracht dit metselwerk te realiseren. Het niveau van dit metselwerk ligt zo hoog, dat we gestart zijn door middel van het maken van mock-ups, die we hebben laten beoordelen door de architect.

Het materiaal. — Er is gekozen voor een geglazuurde verblendsteen in een ecru/beige kleurbereik. Deze verblendsteen komt uit een strengpers; een hoge druk wordt uitgeoefend op de fijne, vette klei en ze wordt onder hoge temperatuur gebakken waardoor ze harder is dan de normale, meer voorkomende vormbaksteen. De mortelsamenstelling is dan ook speciaal afgestemd op de hardheid van deze steen. De hoge temperatuur heeft tot gevolg dat de steen qua kleur gaat vlammen, daarnaast geeft ook de speciale glazuur iedere steen een unieke kleur en textuur mee.

Door de hardheid van dit materiaal zal de gevel eeuwenlang zijn kleur en kwaliteit kunnen behouden en draagt het gebouw bij aan een duurzaam straatbeeld.

Energie, een flinke stap vooruit. — Ook duurzamer zijn de energieprestaties van het pand sinds de verbouwing. De woningen worden verwarmd door warmtepompen en op het platte deel van het dak is ruimte voor zonnepanelen. Hierdoor heeft het gebouw geen gasaansluiting meer nodig.

Opdrachtgever: CBRE Global Investors
Projectontwikkelaar: FiMek estate
Hoofdaannemer: Amstelvliet