symbool mmbs metselwerken

De Groene Kaap, Rotterdam

Gepubliceerd op

— Sinds medio september 2019 is MMBS aan het werk op een bijzondere locatie, het vernieuwde Katendrecht in Rotterdam. Samen met vele andere partijen werken we samen aan de realisatie van De Groene Kaap en zijn ongeveer halverwege. Het is een complex van 450 zeer diverse woningen, voor singles alsook gezinnen, zowel koop als huur, in laagbouw en in woontorens, en dat alles afgewisseld met daktuinen en binnenhofjes. MMBS verzorgt het metselwerk aan de gevels van de twee woontorens die aan het water staan en de gestapelde woningen. De gevels van de andere 3 woontorens zijn van prefab materialen en zijn dus niet ism MMBS tot stand gekomen. —

Het metselwerk

Het metselwerk van De Groene Kaap bestaat uit eenvoudige, strakke patronen, die zichzelf steeds weer in allerlei varianten herhalen, een spel tussen horizontaal en verticaal. De basissteen is een rode en bruine vormbak gevelsteen, een Wasserstrich. Het geheel wordt nog ritmischer door de aanwezigheid een soort ’ladders’; een verticale herhaling van accentstenen met een goudkleurig metallic coating.

Een Wasserstrich steen heeft een speciaal uiterlijk doordat het een iets andere buitenkant, textuur heeft. Dit uiterlijk komt tot stand doordat de bol klei niet eerst in zand gerold wordt voordat het in de vormbak geworpen wordt. Maar de vormbak wordt echter eerst nat gemaakt en de klei gaat zonder zand de vorm in. Het gebruikte water zorgt voor de typische buitenkant van de steen, gekenmerkt door een relatief glad en lichtjes geschaafd steenoppervlak. De steen krijgt een bepaalde puurheid en een aardewerk-achtige uitstraling.

De type verbanden die we hier vermetselen zijn halfsteens traditioneel, staand verband en staand verband met verspringende lagen. Daarnaast wordt het geheel word afgewerkt met een verdiepte, door gestreken voeg in de kleurstelling van de steen.

Het concept

Het concept weerspiegeld helemaal de behoeftes en beleving van nu. Met De Groene Kaap heeft de architect het beste wat Rotterdam qua wonen kan bieden willen combineren: de elementen, het water met zijn dynamiek, de weidsheid, de lucht. Het grote gebaar zit ‘m ook in de stoere, moderne architectuur, met een ruime promenade tussen gebouwen en water. Daarnaast zijn goede dagelijkse voorzieningen dichtbij zoals de vele leuke restaurants en winkeltjes.

Tergelijkertijd wil men met De Groene Kaap ook een zekere rust en geborgenheid bieden door het terrein ’s avonds af te sluiten voor niet-bewoners en de straatjes autovrij te houden. De diversiteit in type woningen biedt de mogelijkheid voor de verschillende generaties binnen een familie om dichtbij elkaar te gaan wonen. En last-but-not-least De Groene Kaap als daktuinoase aan de Maas: in dit ontwerp zit heel veel ruimte voor groen in de vorm van grote daktuinen en groen op de binnenplaatsen. Wel in de stad wonen, maar toch ook een soort van buiten. 

Projectontwikkelaar/ hoofdaannemer: STEBRU
Architect: Bureau Massa
Uitvoering metselwerk toren 3, 4 en laagbouw: MMBS GROEP
Geplande oplevering: einde 2020.

trefwoorden: architectuur Rotterdam metselwerk de groene kaap Katendrecht bureau massa steur mmbs metselwerken wasserstrich